19 okt. 2011

Mat & dryck i Vietnam




Vietnamesisk mat är mycket varierad. Landet  har upp till 500 traditionella rätter som består av allt från skaldjur och orm till läckra vegetariska rätter. Ris är grunden i en vietnamesisk måltid och serveras som tillbehör. Vietnam är känt för sina läckra havsrätter – bläckfisk, räkor, krabba, havskräftor etc.
Fisk är också en viktig ingrediens i det vietnamesiska köket, och kompletteras med ris och nudlar.

Vietnamesisk matlagning är varm, mild och aromatisk. Man hittar influenser från de kinesiska och franska köken, med kryddor och örter som citrongräs, koriander, chili och lime. 

Vietnams tre olika kökstraditioner

Köken skiljer sig åt i norra, centrala och södra Vietnam. Det sydvietnamesiska köket, med mycket färska örter och tropiska smaker är mycket aromatiskt och påminner om thailändska köket. I centrala delarna blir maten mer kryddstark, oftast används färsk chili, och också gärna räkpasta. I norr antar maten en smak av det kinesiska köket. Här används mycket marinerade grönsaker, torkad svamp, och färre färska grönsaker och örter. Svartpeppar ersätter ofta den färska chilin.
Smårätterna baseras ofta på köttfärs eller skaldjur, som serveras i rullade salladsblad eller som vårrullar i rispapper. Vårrullarna kan man doppa i en sås som är baserad på fisksås i kombination med chili och lime. Den pikanta fisksåsen nuoc mam är just baskryddan i många rätter. Den används i soppor, wok rätter, marinader och dippsåser. 
I Hanoi finns ett antal restauranger som rekommenderas lite extra.
  • Bun Bo Hue
    ligger i gamla stan på Pho Hang Dieu, nära Hang Da marknaden. Detta hål i väggen är specialiserat på risnudlar med stekt strimlad biff, jordnötter, grönsaker och en något sötaktig buljong. Den här maträtten är sagolik! Den ligger inklämd mellan en madrassaffär och en affär som säljer te. Kan vara svår att hitta men det är väl värt besväret.
  • Quan Com Pho, 29 Pho Lee Van Huu
    En favorit bland medelklassvietnameser som går ut och äter lunch. Utbudet är stort och maten utmärkt. Enligt mitt förmenande en av de absolut trevligaste restaurangerna i staden. Genuint ställe med fantastisk mat, bra service och massor med människor. Billigt, folkligt och festligt – en höjdare!
  • Mocca Café, Pho Nha Tho
    är en riktig klassiker där det är trevligt att sitta. Längs den lilla gatan Nha Tho finns det många trevliga restauranger av mer västerländskt snitt där man kan vila sig från alla intryck.
  • Dac Kim Bun Cha, Hoan Kiem District,1 Hang Manh St.
    Restaurangen serverar bara två rätter bun cha (grillade fläsk rullar med nudlar) med massor av sallad och färska kryddor, och vårrullar – stans bästa! En mycket god maträtt, rekommenderas!
  • Quan An Ngon, 18 Phan Boi Chau. En fantastisk restaurang med specialiteter från hela landet. Många vietnamesiska gäster. Gott och billigt!
Besök även:
  • Pho Bo Dac Biet, Pho Ly Quoc Su
    ett utmärkt ställe för en enkel måltid bestående av en nudelsoppa.
  • Cha Ca La Vong, 14 Pho Cha Ca
    Serverar en fiskrätt kallad Cha Ca, många Hanoibors favoriträtt. Njut speciellt av den fermenterade räksåsen som luktar och smakar som riktigt delikat surströmming.
  • Emperor, 18B Le Thanh Tong St.
    Tel: + 84 04/826-8801 eller 04/826-8802
    Vietnamesisk mat, levande musik. Dyrt men vackert.
  • Hoa Sua, Hoan Kiem District
    Hoa Sua är mer av ett humanitärt projekt än restaurang. Det är en restaurangskola för utsatta ungdomar som utbildas till restaurangpersonal och kockar. Maten, fransk och vietnamesisk, är bra och billig. Servicen en aning ojämn och missförstånd är inte ovanliga. Mycket trevlig miljö. 28A Pho Ha Hoi.


Kaffe 
I Vietnam serveras det utmärkt och billigt kaffe av olika sorter. Det vimlar av caféer av blandad kvalitet. Två absoluta höjdare:
  • Café Mai, Pho Nguyen Du,
    nära hörnet till en gata som heter Quang Trung. Deras ursprungliga och mycket mindre café ligger på Le Van Huu alldeles nära Pho Hue.
  • Längst upp på Hang Gai, nummer 9, ligger ett gammalt café. Det ligger innanför en liten antikaffär men det är bara att gå igenom så kommer man till caféet där man kan gå upp för flera trappor så sitter man ute med fantastisk utsikt över Hoan Kiem Lake.

1 kommentar:

  1. Du blir vår guide in i matens värld när vi kommer till Hanoi. SouthEastHauteCuisine ser inte dumt ut.

    SvaraRadera