18 okt. 2010

The Seven Seas Resort, Koh Kradan, Trang - Thailand


Det är skönt att veta att det fortfarande finns öar kvar i underbara Thailand som ännu   inte blivit så exploaterade. Vi har varit på en av dem tidigare, Koh Ngai söder om Koh Lanta i Trang-provinsen. En lite mindre ö ytterligare söderut från Koh Ngai,  där man kan få uppleva lyxen att det är i stort sett tyst omkring en är vackra Koh Kradan. Ett hav så turkost att det nästan är overkligt, behaglig värme med ljumma vindar och vackra naturupplevelser.

Med ett fantastiskt läge direkt på stranden ligger öns enda hotell; The Seven Seas Resort. Snorkla på husrevet vilket nås direkt från stranden, bada i den skimrande svarta poolen eller ta en behandling i hotellets spa. Kan det bli mer avkopplande än så här?! Låter nästan för bra för att vara sant.

Om inte denna resa, så någon gång inom en inte allt för avlägsen framtid vill jag göra ett besök här.
















16 okt. 2010

Nostalgitripp i Bangkok-natten


Fynda allt från solbrillor till bildelar på Vintage market

Bangkoks shopping är mest känd för sina billiga märkeskläder.
Men vill du uppleva något utöver det vanliga ska du testa nattmarknaden Vintage Market.
Gör dig redo för en nostalgitripp till 50-, 60- och 70-talet.
En brun och gul amerikansk fotbollströja modell 70-tal och ett par till synes äkta Rayban-bågar i klassisk modell. Precis det där jag alltid letar efter på svenska second hand-butiker, men aldrig hittar. Dessutom till vrakpriset 55 kronor. Vintage Market i Bangkok är en dröm för alla som gillar retro-mode.
Lite oväntat finns det ett jättestort intresse för västerländsk popkultur och vintage bland Bangkoks ungdomar. Här på nattmarknaden intill Ratchadaphisek tågstation samlas de varje lördagskväll för att shoppa, lyssna på musik, dricka iskyld öl i pints och beundra varandras veteranbilar och moppar.

”Allt är äkta vintage”

– Allt är äkta vintage, säger en tjej som placerat ut hundratals små pins på stora brickor.
De flesta pins ser ut att komma från 70-talet. Många har tyska eller amerikanska motiv och loggor. De är så där lite lagom slitna som man kan tänka sig att en 40 år gammal pryl kan se ut.
Frågan är om de är äkta eller någon suttit och slipat på dem för att de ska se gamla ut? Kanske spelar det ingen roll. Snyggt är det i alla fall.
Jag väljer omsorgsfullt ut en pin med Kellogstuppen, en OS-pin från München 1972 och tre andra fräcka sport-pins som andas 70- och 80-tal.

Började med bilar

Vintage Market var från början en mötesplats för Bangkoks motorfantaster. Torget vid Ratchadaphisek fylldes varje lördagskväll av amerikanska 50-talsbilar, moppar från 70-talet och en hel del gamla Volkswagen. Här bytte man motordelar och beundrade varandras välputsade kromdetaljer.
Men det tog inte lång tid innan allt det där som hör motor- och popkulturen till hittade hit. Coola solglasögon, retrokläder, gamla vinylskivor, smycken och accessoarer. Givetvis måste man även äta och dricka på en lördagskväll. En bar med livemusik och mängder av osande matstånd slogs upp.
I dag är Vintage Market en av Bangkoks absolut häftigaste nattmarknader. Och kanske bäst av allt – än så länge är det nästan inga västerlänningar som hittat hit.


På vintage-marknaden kan du exempelvis fynd skor, kläder, pins, handgjorda smycken, vinylskivor och solglasögon.


Fler marknader i Bangkok


Västerländsk 50-talsstil är superhippt i Bangkok.



Chatuchak weekend market på Kampaengpet Road. Här finns allt och det är billigt!
Sampeng i närheten av Chinatown. Gillar du Chatuchak så får du ännu mer trängsel och myller på Sampeng.
Pratunamområdet (Watergate) mitt emot World Trade Center. Utomhusmarknad med mycket billiga väskor, jeans och skor.
Indiska kvarteren. Inte så mycket mode men kanske det bästa stället om du letar efter traditionella indiska och thailändska kläder.
Suam Lum Night Bazaar på Wireless Road. Kallas ”Downtown Chatuchak”. Mycket mat men även kläder – ibland billigare än Chatuchak weekend market.
Khao San Road – stora backpackergatan. Barer och butiker som riktar sig till backpackers och turister.
Banglamphu-marknaden vid Phra Sumen Road och Chakrapong Road i närheten av turisternas Khao San Road. Här handlar kvarterets invånare kläder och hushållsprylar.


Inte en marknad utan grillvagnar.


Ta sig till Vintage Market

Marknaden ligger precis intill Ratchadaphisek MRT station i Bangkok.
Öppet: Varje lördag från klockan 17.


”Var kan man köpa begagnade bildelar i Bangkok?” Svaret är Vintage Market vid tågstationen Ratchadaphisek. Saknar du en navkapsel dill din gamla VW-bubbla så hittar du den här – garanterat.

5 okt. 2010

6 favoriter i Vietnam

Bästa upplevelserna längs kusten

Ta ett flyg till Vietnam och upplev sedan några magiska stopp längs kusten. Här är 6 platser du inte får missa.
Ett annat alternativ är att bara ta en flygbiljett och sedan ta sig runt på egen hand. I Vietnam kan tåg kan vara ett väldigt trevligt sätt att resa på. Buss är inte ett bra alternativ eftersom det kan vara ganska farligt i trafiken. Tågen i Vietnam kan dock vara av varierande fräschetsgrad. Även om man väljer lyxbäddar så ha med ett eget reselakan, till exempel en sarong eller en tunn sidensovsäck. Ståtoaletter ombord är vanligt.


Tågresa från Hanoi till Da Nang


1. Ho Chi Minh – historia och nöje
Ett bra ställe att börja sin Vietnamresa på kan vara i söder, i staden som tidigare hette Saigon. Detta är en myllrande storstad med många spännande sevärdheter och bra shopping. Den historiskt intresserade besöker Hotell Continental, där Graham Greene skrev klassikern Den stillsamme amerikanen. Ett stenkast därifrån ligger Rex Hotel, där många av de utländska journalisterna höll till under kriget. Utanför staden ligger Chu Chi-tunnlarna, ett flera hundra kilometer långt tunnelsystem som användes som gömställe i krigen mot fransmännen och amerikanerna. För dig som varit ute och rest länge och kanske kommer från Thailand där du levt på Fried rice, är Ho Chi Minh som att komma hem. Det finns bland annat god pizza och saftiga baguetter.
2. Nha Trang – sol och uteliv
Nha Trang är landets största turistort och brukar kallas Vietnams
riviera. Här finns både shopping, bra restaurangutbud och spännande utflykter. Stranden ligger mitt i stan, men många tar en utflyktsbåt till någon av de vackra öarna i bukten utanför.
3. Phu Quoc – paradisstränder
Nära den kambodjanska gränsen finns sol och bad paradis style. Största samhälle på ön är Duong Dong och här ligger de flesta charterhotellen. För dig som hellre bokar själv är Sea Star Resort ett populärt boende. Bor du i Duong Dong är den färgstarka nattmarknaden ett måste.
4. Phan Thiet – barnvänlig chartersemester
Största charterorten med vackra och barnvänliga stränder. En del anser att Bai Rang, som ligger 15 kilometer nordväst om staden, är Vietnams vackraste strand. Men den mest kända stranden är Mui Ne. Apollo och Ving åker till Phan Thiet. För golfälskaren är det ett måste, då några av Vietnams bästa golfbanor finns här.
5. Hoi An – skräddarsydda kläder
Hoi An är en het destination om du gärna rör dig bortom de upptrampade charterstigarna. Staden är en av Sydostasiens äldsta och är UNESCO-skyddad. Här är det lätt att kombinera kultur med stränder och utflykter.  Bra bad finns på Cua Dai Beach och Cham Island, som ligger i bukten utanför staden. Hoi An har 300 skräddare och här kan du sy upp kläder riktigt billigt. I närheten ligger Son My (My Lai), där en av Vietnamkrigets värsta massaker inträffade.


Hoi An

Hoi An

Måttagning hos en av Hoi An's många skräddare

My Son champa-ruiner


6. Halong Bay – unik skärgård
Skärgården i Halong Bay i norra Vietnam innehåller 2000 branta öar som sticker rakt upp ur havet. Här kan du åka på dagsutflykter eller vara ute på veckolånga kryssningar. På öarna finns vackra stränder, grottor och flytande byar.


Halong Bay, utsikt från Thien Cung Grotto 

Halong Bay

Halong Bay, Cat Ba Island


Tips från Metro. Foto: Linda Petersson.