21 feb. 2011

Bangkok's top 50 street food stalls


Bok beställd! Kommer att följa med i min packning, definitivt.

De oskyldigas tystnad



Orkar man tycker jag man skall läsa denna bok: "The road of lost innocence", på svenska "De oskyldigas tystnad".

Från AdLibris:

"En stark kvinnas kamp mot barnprostitution i Asien 

"Jag skrev den här boken för att jag vet att jag en dag kommer att mista livet, och jag vill inte lämna den här världen utan att ha gjort mig hörd."

Med livet som insats har Somaly Mam tagit upp kampen mot den illegala sexhandeln i Kambodja. Kambodja är ett av de fattigaste länderna i världen. Många familjer tvingas sälja sina döttrar - inte äldre än fem, sex år - i utbyte mot ett par hundra kronor. Några säljs som slavar, men majoriteten av flickorna tvingas till prostitution. 

Somaly Mam är en av dem. Hon berättar i denna bok om sin tragiska barndom då hon ständigt utsattes för misshandel och tortyr. Somaly Mam såldes till olika män som våldtog och förnedrade henne, och 16 år gammal skickade en släkting iväg henne till en bordell. Efter åtta år som prostituerad fann hon äntligen en väg ut ur helvetet. De känslomässiga ärren är mycket djupare än de fysiska, har Somaly Mam konstaterat, och det dröjde länge innan hon kunde lita på en man igen. Somaly Mam vittnar här om tortyren i bordellerna och berättar också gripande om alla dessa barns tragiska öden. Vi får bland annat läsa om Sokhone, som såldes vid åtta års ålder och dog i aids när hon var femton. 

Somaly Mam är född i Kambodja och bor i dag i närheten av Phnom Penh tillsammans med sina tre barn. För att kämpa mot människohandeln i Asien grundade Somaly Mam år 1997 organisationen Afesip i Kambodja tillsammans med sin dåvarande make Pierre Legros. Det är en biståndsorganisation med internationell målsättning och har sedan dess startat även i Thailand, Vietnam och Laos. Afesip bekämpar orsakerna till och konsekvenserna av sexuell exploatering. Organisationen har som mål att rädda och socialt återanpassa människor som har förslavats sexuellt samt att bekämpa människohandel. Trots att Somaly Mam ständigt är utsatt för dödshot och trakasserier har det inte hindrat henne från att hjälpa tusentals flickor bort från prostitutionen. År 2006 var Somaly Mam en av åtta olympiska flaggbärare vid invigningen av vinter-OS i Turin. "

Pics

Klicka här för bilder; Vietnam

Klicka här för bilder; Cambodia

Klicka här för bilder; Thailand

19 feb. 2011

Fyra spänn


Att äta gott, billigt och nyttigt är inget problem i Thailand. För bara några få kronor blir man proppmätt på nylagad varm mat gjord på färska råvaror. Billigast och ofta den godaste maten är den på enklare klappstolsrestauranger som man hittar längs trottoarerna, i gränder eller snabbt uppställda runt ett ambulerande gatukök på två hjul.
Natoinalrätten framför andra är klassiska Phad Thai. En nudelrätt som kan se ut lite hur som helst och vars innehåll varierar från wokpanna till wokpanna. Gott, nyttigt och löjligt billigt!

20 THB = 4 SEK
100 THB = 21 SEK
1 000 THB = 209 SEK
Tips för att snabbt och enkelt räkna om från THB till SEK: ta bort en nolla och multiplicera med två.

18 feb. 2011

New hotel in Centre of Old Quarter - Hanoi, Vietnam




New hotel in Centre of Old Quarter - Hanoi, Vietnam Bed & Breakfasts - RealAdventures

Mike's Hotel ligger i hjärtat av Hanois gamla stadsdel, och erbjuder prisvärt boende med gratis tillgång till Wi-Fi och vänlig service.
Mike's Hotel ligger bara en kort promenad från Hoan Kiem Lake och andra turistattraktioner i området. Det är också nära till flera affärer och lokala restauranger.
Rummen är bekvämt inredda med möbler i trä och har trägolv. Rummen har luftkonditionering, TV och eget badrum.
Du kan träna i gymmet eller njuta av en professionell massagebehandling. Andra faciliteter inkluderar en bar, restaurang och parkering för dem som kör hit. Du kan också njuta av gratis te, kaffe och juice i lobbyn dagligen.
Hotellrum: 25.
Pris: från 25 USD/natt.




UPDATE: Verkar vara väldigt blandade reviews (Tripadvisor mfl), antingen väldigt bra eller väldigt dåligt. Vet inte riktigt vad jag skall tro...

Food stalls


This blog is for anyone who has ever wanted to eat, or learn more about eating, at any of the food stalls lining the streets in Thailand; Bangkokglutton.

Info Thailand

VISUM
Skandinaver som ska besöka thailand får automatiskt visum för 30 dagar. Vill du stanna längre åker du till thailändska ambassaden och ansöker om förlängt visum. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresa.
PENGAR
Thailändska valutan heter baht. Visa kort är det vanligaste kreditkortet men du kan även använda Master card och American express. Diners club används nästan inte alls. Det går bra att växla resecheckar på alla växlingskontor och banker, den bästa valutan är dollar. Bankerna är öppna mån-fre 10.00-15.00 och är stängda röda veckodagar och Buddhadagar. Växlingskontoren är öppna till ca 21.00 på kvällen.
MOBIL
GSM-telefoner fungerar bra på de större turistorterna i thailand. Det bästa nätet att ansluta sig till är THAI AIS.
EL
Thailand har 220V men oftast andra uttag än de vi är vana med så ta med adapter. Väderleken gör att det ibland blir elavbrott, ta gärna med en liten ficklampa på resan.
PORTO
Frimärke kostar 15 baht och det tar ca en vecka för ett vykort att komma till Skandinavien. Vykorten kan du lämna i receptionen där du bor eller lägga dom på de röda postlådorna.
KLÄDER
Packa lätta lediga och svala kläder. Du kan shoppa nytt och billigt i thailand så packa hellre för lite än för mycket.
SJUKHUS OCH MEDICINER
Ha alltid full sjukförsäkring när du åker till Thailand. Med sjukförsäkring får du vård på förstklassiga sjukhus. Om du inte är försäkrad hamnar du på något av de lokala sjukhusen som i princip inte har någon vård eller utrustning helt enkelt därför att det inte finns ekonomi för det. UD går inte in och hjälper dig om du blir skadad och INTE har sjukförsäkring. Om du äter receptbelagda mediciner får du ta med dig dom till thailand men var noga med att ta med dig ett intyg från din doktor. Huvudvärkstabletter, hostmedicin, nässpray m.m. finns att köpa på apoteken på plats.
VATTEN
Du kan borsta tänderna i kranvatten. Dricksvatten köper du på flaskor väldigt billigt.
TRAFIK
Thailand har vänstertrafik därför måste vi vara extra försiktiga och titta åt rätt håll när vi korsar gator och vägar. Jag rekommenderar INTE att hyra bil, vespa eller motorcykel. Om det händer en olycka slutar det ALLTID med att det är turistens fel och du kan få betala astronomiska summor pengar för att klara dig ur situationen eller i värsta fall sitta i fängelset! Om du vill ut och åka på egen hand, hyr en tuk-tuk eller bil med chaufför.
SOL
Solen är väldigt stark, till och med en mulen dag kan du bränna dig ordentligt. Smörj alltid in dig med en solkräm med skyddsfaktor. Drick mycket vatten, det är lätt att bli uttorkad. Köp gärna med dig Resorb från apoteket hemma.
RESTAURANGER
Hygienen är bra generellt (regeringen utbildar restaurang och hotellpersonal gratis i hantering med hygien). Men som alltid när man är i varmt klimat ska man vara extra noga med att maten är väl genomstekt. På de större turistorterna finns all världens mat att välja mellan och givetvis den thailändska. Dricks ger man om man har varit nöjd med mat och betjäning. På de lyxigare restaurangerna och hotellen är dricksen ofta pålagd på notan som service charge.
KÖPA SAKER?
Glöm inte att pruta Köpslåendet är en del av vardagen i Thailand. Pruta alltid med ett leende, testa dig gärna fram i olika shoppar då märker du snart vart smärtgränsen går. Tänk på att inte bli ”dumsnål” ibland kommer man på sig själv med att tjafsa om 2 kronor… och kanske går därifrån utan den saken man väldigt gärna ville ha. Shoppingtips Piratkopior av klockor, väskor, cd skivor, dataspel, playstationspel, skor och märkeskläder hittar du överallt i hela thailand. Hantverk i trä, keramik och porslin finns det gott om. Kläder och textiler är extremt billigt att köpa och sy upp hos skräddare. Guld är billigare än i skandinaven men handla bara i de större inglasade juvelerarbutikerna. Det thailändska guldet är gulare än det vi är vana med.

Man kan bo nära järnvägen och man kan bo nära järnvägen...

Tåget går rakt igenom Maeklong market, Samut Phrakan, utanför Bangkok.

14 feb. 2011

Tips att komma ihåg: Crepes & Co



Läste någonstans följande tips från en kvinna som jobbar på ambassaden i Bangkok:
Crepes & Co på Sukhumvit Soi 12. Härlig brunch i en oas mitt i innerstan, barnvänligt och välkomnande bemötande från charmige ägaren Serge.


BTS Asok.