27 apr. 2011

Kartor Thailand, Indokina & Mekong


För den intresserade finns här en del bra kartor över Thailand, Indokina och Mekongområdet.

Snabbt om Angkor



En gång var Angkor det mäktiga Khmerrikets högborg. Området övergavs på 1500-talet och låg orört i flera hundra år, mycket växte igen och bevarades på det sättet.
Idag är det ett stycke kulturhistoria och ett av de mest spektakulära tempelområdena i världen. Men det är också mycket mer än själva templen som upplevs. Njut av vida vyer med många dramatiska tempelsilhuetter, skön natur och små lokala marknader.
För besök i Angkor utgår man från Siem Reap, som är en liten genuin stad med flera gamla kvarter och mysiga restauranger. De berömda templen ligger bara några kilometer iväg.
I Siem Reap ges möjlighet att handla pappersmålningar, träsniderier och annat hantverk som är typiskt för Kambodja.


Wat betyder just tempel, starta med en tur till själva Angkor Wat, templet som är det mest kända och allra heligaste av dem alla. Det första templet byggdes redan på 600-talet och hela området, som så småningom kom att kallas Angkor, var khmerernas religiösa centrum och huvudstad mellan 800- och 1400 talet. När Angkor övergavs på 1500 talet glömdes den bort och låg gömd i djungeln ända fram till 1800-talet. Då återupptäcktes staden av arkeologen Henri Mouhot.


En tur ut på landsbygden med besök i citadellet Banteay Srei, byggt 967 före Kristus och berömt för sina fina reliefer i rosa sandsten, är nästan ett måste. På väg tillbaka till Siem Reap kan man stanna vid den vackra lilla sjön och de små dammarna vid Neak Pean och därefter det välbevarade templet Banteay Samre.

26 apr. 2011

Gränsövergångar Cambodia

Border crossings Cambodia
Ännu mer bra info. Här finns att läsa om dem olika gränsövergångarna i Cambodia; Cambodia - International Overland Border Crossings.

Buss i Cambodia

Bus routes in Cambodia

Finns inga tåg för tillfället i Cambodia. Det är bus som gäller. För rutter, tider och priser klicka HÄR.

Tåg i Sydostasien

Map of train routes in SE Asia
Haha. Se vad jag hittade. Skam den som ger sig!
Mer info finns här: A beginner's guide to Train travel in Vietnam.

Update. Sajten jag länkar till är uppdaterad igår, 25 april 2011, så info är aktuell. Kan inte bli bättre...