31 maj 2011

30 maj 2011

Kambodja

KingdomofCambodia.svg
Preăh Réachéanachâkr Kâmpŭchea
Konungariket Kambodja




Valspråk: "Nation, Religion, Kung".

Kambodja, formellt Konungariket Kambodja, är en monarki i Sydostasien. Landet gränsar i väst mot Thailand, i norr mot laos och i öst mot Vietnam. I sydväst har landet en kust mot Thailandviken. Landets officiella namn på Khmer är Preăh Réachéanachâkr Kâmpŭchea, i dagligt tal Kampuchea. I väst betecknar namnet Kampuchea oftast landet under Röda Khmerernas styre 1975 - 79.

Mer info här.

Khmerriket

Khmerriket och resten av Eurasien under Jayavarman VII (1200).

Khmerriket var namnet på det rike som existerade i Sydostasien mellan 800- till 1400-talet. När riket var som störst innefattade det Kambodja, Thailand, Laos och södra Vietnam.
Centrum för riket var Angkor, som dår var den största staden i världen. Religion i riket var från början Hinduism och Mahayana Buddhism, men dessa kom att ersättas av Theravada Buddhism som spreds från Sri Lanka på 1200-talet.
Uppkomsten av detta rike är inte helt klarlagt, men teorier gör gällande att Srivijayariket på Java genomförde en lyckad invasion av Indokina. Perioder av oroligheter avlöste varandra och riket försvagades.
Framväxande Thaistater i väster attackerade Khmerriket och 1431 erövrades Angkor av Ayutthaya. Makten försköts söderut mot Phnom Penh och den gamla huvudstaden Angkor övergavs.

Fortsätt läsa om Khmerriket här.
Källa: Wikipedia.

Tempel bonanza









(c) Foto Linda Petersson
Angkor
Världsarv

29 maj 2011

"This is the place you're looking for - if you know it. If you don't, you'll never find it."






Eller också gör vi helt om i Bangkok och väljer det här budgetalternativet istället?! En familjesvit med två sovrum och ett litet vardagsrum för ca 350 sek/natten... Pool finnes. Dock kan jag inte säga något om tillgänglighet på rum, då dem inte finns på en enda booking-sajt, very old fashioned - går endast att boka via fax!!!
Oavsett vilket, kolla gärna in sajten. Deras foajé är fantastisk.

The Atlanta Hotel, Bangkok. Hotellets egen sajt.

Läs mer om hotellet:
Going to Atlanta.
The Atlanta Hotel, Bangkok - #1 (Hotel & Rooms).
The Atlanta Hotel, Bangkok - #2 (The AH! Restaurant).
The Atlanta Hotel, Bangkok - #3 (The Guests).
The Atlanta Hotel, Bangkok - #4 (The Garden).
The Atlanta Hotel, Bangkok - #5 (The Swimming Pool).
The Atlanta Hotel, Bangkok - #6 (The Stairs).
The Atlanta Hotel, Bangkok - #7 (The Lobby).

Artikel från Bangkok Nation.

The Atlanta Hotel, Bangkok - Lost at E Minor: For creative people



19 maj 2011

Hong Vietnam



Mycket bra låt: Hong Vietnam by My Phuong Nguyen & Thierry David. Lyssna och njut!

Glöm att ni har en dotter



Glöm att ni har en dotter av Sandra Gregory


Sandra Gregory har njutit av livet i Bangkok under sina två år som lärare. Men efter en militärkupp vänder lyckan, hon förlorar sitt jobb, blir svårt sjuk och upptäcker snart att hon är utfattig. Desperat över att få komma hem till England, men utan att vilja oroa sina föräldrar med frågor om pengar, går hon med på att smuggla en liten mängd heroin genom Bangkoks flygplats för en främlings räkning. Hon blir tagen på bar gärning och döms först till döden, ett straff som dock omvandlas till 25 års fängelse. 
De första 4,5 åren av straffet avtjänar hon i det ökända Lard Yao-fängelset, kallat Bangkok Hilton, där hon lever tillsammans med de värsta tänkbara kvinnliga förbrytarna dömda för brott som serie- och barnamord. Därefter förflyttas hon till ett stenhårt engelskt fängelse där hon avtjänar ytterligare 3 år innan hon benådas av Thailands kung.
Den brutala och förnedrande verklighet hon tvingas genomleva, såväl i thailändsk fångenskap som i engelsk, lämnar outplånliga spår i hennes själ. Men genom allt elände bärs hon av en orubbliga inre styrka och vilja att överleva - och kärleken och stödet från familjen får henne att härda ut och behålla tron på ett kommande liv i frihet. Hennes starka självbiografiska berättelse lämnar ett svårförglömligt intryck också på läsaren. 

Sandra Gregory har sedan hon frigavs ägnat sin mesta tid åt att arbeta för fängelsereformer och att informera ungdomar om riskerna med drogsmuggling. Hon har också börjat läsa geografi på universitetet i Oxford.

4 maj 2011

Bra saker att packa när man reser till värmen med barn




För mindre barn:
Alvedon eller motsvarande
Febertermometer
Plåster och kompresser
Desinfektionsmedel
Hydrokortisonsalva för insektsbett och solsveda
Näsdroppar
Våtservetter
Myggnät
Teskedar
Solhatt
Solkräm med hög solskyddsfaktor
Paraplyvagn med tillhörande paraply
Badkläder med inbyggd solskyddsfaktor 50+ (ett absolut måste, solen är mycket stark!)
Gosedjur
Vätskeersättning
Blöjor finns att köpa på 7-eleven som finns precis överallt men det blir dyrt om du behöver köpa mycket.
Välling (finns inte Thailand)
Värmeutslag kan bebisar få, framförallt om det blir för varmt med blöjor eller om bebisen inte har kläder som är 100% bomull. Ha luftiga, ljusa kläder.
“Prickly heat” som det heter på engelska finns i varenda servicebutik och det hjälper. Det är som vanligt talk och det brukar finnas minst 10 olika sorter!
För större barn:
Alvedon eller motsvarandeFebertermometer
Plåster och kompresser
Desinfektionsmedel
Hydrokortisonsalva för insektsbett och solsveda
Näsdroppar
Våtservetter
Badkläder med inbyggd solskyddsfaktor 50+ (ett absolut måste, solen är mycket stark!)
Solhatt
Solkräm med hög solskyddsfaktor
Myggmedel
Vätskeersättning
Tips!
Låt ditt barn packa sina egna leksaker i en ryggsäck som det orkar bära. Det är bra att låta barnet ta ansvar för sina egna leksaker så att du inte blir en packåsna. Leksaker finns överallt så det finns ingen anledning att ta med sig för mycket. Men block och pennor, gameboy/tamagotchi, ett gosedjur kan vara bra att ha med. Och ladda ipoden med barnsagor och kul musik.

Flyga på tvären


Hittade häromdagen att det numera går att flyga "på tvären" i Thailand, dvs från Trat (fastlandet innanför Koh Chang) till Koh Samui. Vilket öppnar lite möjligheter om vi nu mot förmodan inte får tag på något bra över jul/nyår eller en av perioderna. Enkel resa från 3 400 THB.

Detta innebär att Koh Phangan, Koh Tao och Koh Nang Yuan helt plötsligt blir mer lättillgängliga när vi kommer från Cambodia-hållet… (Koh Samui är generellt dyr och därför har jag medvetet aldrig kollat något där.)

Bangkok Air Trat – Koh Samui     http://thailandliving.se/ny-flyglinje-koh-samui-trat/


  
Koh Tao                    http://thailandliving.se/charm-churee-resort-koh-tao/
Koh Nang Yuan        http://thailandliving.se/fin-liten-o/  
                                  http://www.nangyuan.com/