4 juli 2011

Ta en tur i Vietnams skärgård





Det luktar inte hav i hamnen, det luktar avgaser. Längs cementbryggan viftar uniformsklädda besättningsmän med plakat för att guida resenärer till sina respektive båtar. I vattnet guppar ett fyrtiotal träskepp, alla med mörkbrun träpanel och den vietnamesiska flaggan i aktern.
Båtarna har olika profiler och erbjuder något för alla: havskanotisten, bergsklättraren, festprissen, den med stor plånbok och den med mindre.
Ha Long-bukten i norra Vietnam är en av landets största turistattraktioner med ett par miljoner besökare. Sedan 1994 är områdets 3 000 sandstensöar och kalkstensklippor med på Unescos världsarvslista. Denna skärgård på drygt 1 500 kvadratkilometer sträcker sig ända upp till kinesiska gränsen.
Ha Long-bukten har varit plats för många vietnamesiska sjöslag. Virrvarret var ett perfekt ställe att gillra fällor och förvirra fiender.



Båtar och turer

För lite mer lyx
Indochina Sails. Segla ljudlöst på vågorna med indochina Sails. Företaget har tre båtar och erbjuder en-, två- och tredagarsturer.
Indochina Sails.

Personlig tripp
Sea Turtle Cruise. Denna lilla segelbåt är så privat det kan bli. Här kan endast två till fem personer resa. Vid bra väder finns möjlighet att sova ute på taket.
Ha Long-bay Travel.

För backpackern
"Rock long - rock hard" är mottot för många backpackerbåtar. Två av Hanois främsta hostels anordnar resor till till flertalet båtar. Turerna innehåller ofta övernattning på en avlägsen strand med lägereldar och legendariska fester.
Hanoi backpacker hostels.
Central backpacker hostels.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar