26 juni 2011

Packningstips


Hittas här: Vietnamportalen - packning. En av otaliga listor som finns på nätets resesajter/-portaler.

Smart lista, klar att printa och bocka av...

"Lägg upp allt du tror att du kommer att behöva på sängen, plocka bort minst hälften och du börjar närma dig rätt storlek på packningen..."

Sveriges ambassad i Hanoi kommer att stängas

4 mars 2011


Ambassaden kommer att stänga i December 2011

Efter stängningen förs ansvaret för Vietnam över till Sveriges ambassad i Bangkok, Thailand.
Hanteringen av Schengenviseringar kommer att föras över till en annan ambassad inom Schengensamarbetet i Hanoi, någon gång under den andra halvan av 2011.

Ett svenskt honorärkonsulat kommer att öppnas i Hanoi, likt det som redan finns i Ho chi Minh City, vid ett ännu ej fastställt datum.

25 juni 2011

Visum till Vietnam


Som svensk behövs inget visum till Vietnam för resor upp till 15 dagar - enda villkoret är att passet är giltigt minst 90 dagar efter inresa och att jag har en biljett för vidare resa till annat land.
Den som tänkt stanna i mer än 15 dagar måste fortfarande söka visum i förväg, vilket görs på Vietnams ambassad i Stockholm.

Angkor Guides


Hittade ett tips på nätet om en bra guide i Angkor: Kim San på Angkor Guides. Kan det vara något?!

20 juni 2011

Semesterindex 2011

Klicka för större bild.

Forex semesterindex jämför prisläget i 49 länder och ger en fingervisning om kostnaden för bl a öl, hotellnätter, taxiresor och restaurangbesök. Varje land får ett index som kan jämföras med Sveriges referensindex 100.
Thailand har ett index på 47, Vietnam och Cambodia är inte med på denna lista.


Klicka för större bild.

Hanoi





Vietnams huvudstad är en skön blandning av pampiga boulevarder, franska koloniala byggnader, snirkliga kinesiska pagoder och respektingivande monument. Stämningen höjs av ett myllrande folkliv – och en hysterisk trafik.


Koppla av! För den som har en lång flygresa eller en skumpig bussresa i kroppen behövs en timmes massage. Flera av de större hotellen erbjuder massage till halva priset jämfört med vad det kostar i Sverige. Det finns också flera tillförlitliga ställen ute på stan. Sf Salon & Spa (16 Hàng Buóm) är behagligt.


Utbudet av restauranger är stort och det är lika lätt att få en enkel nudelsoppa för några kronor i ett gathörn, som att hitta en finare krog med linnedukar och vackert dukade bord. Doftmoln av citrongräs, ingefära, mynta, koriander, stjärnanis, stenkolgrillad fisk och kött och berg av ångkokt ris och spröda vårrullar fyller gatan utanför Quan An Ngon (15 P Phan Boi Chau), som är ett populärt ställe både bland besökare och lokalbefolkningen och är något av en korsning mellan livlig gatumarknad och restaurang med bordsservering. Räkna med att få vänta på bord mitt i kvällsruschen. Det är det värt.


Ställ klockan på sex, senast! Vänta med frukost och tassa ut i det bleka morgonljuset. Mycket folk är redan i rörelse och runt sjön Huan Kiemjoggas det i allt från elit- till promenadtakt. Till det skrålande ljudet från en liten musikspelare som placerats i trottoarkanten utövar ett gäng äldre kvinnor tai chi. Badmintonnät är uppspända tvärs över trottoarerna och matcher spelas i lag. Fotgängare på morgonpromenad får snällt korsa gatan eller smyga förbi. Här och där sitter herrar mitt emot varandra på små låga plaststolar, djupt försjunkna i ett parti schack. En promenad runt Huan Kiem är ett rogivande sätt att börja dagen. Framåt sju ökar trafiken och den tidiga morgonmagin är borta.



Att gå planlöst och vilse i Hanois gamla kvarter, Ba Muoi Sau Puong(”de 36 gatorna”), hör till. Trakten är ett virrvarr av gator och gränder med anor från 1400-talet då olika handelsskrån slog sig ned här, vart och ett på sin egen gata. Än idag märks tydligt om man befinner sig på Skogatan, Örtmedicinsgatan eller Silkesgatan. Här finns också gatumarknader med varor som krälar, kryper, kväker och sprattlar medan försäljare och kunder ivrigt diskuterar, ropar och tutar. Inflytandet från Kina, både fruktad och beundrad granne i norr, är påtagligt. Lördag och söndag kväll stängs trafiken av för kvällsmarknad som håller öppet till midnatt.
Fortfarande vallfärdar människor från hela Vietnam till frihetskämpens Ho Chi Minhs väldiga mausoleum av marmor i Ba Đình. Uncle Ho, som han fortfarande kallas i folkmun, dog 1969. Den konserverade kroppen piffas upp i Moskva tre månader om året, men själva monumentet med vakter utanför och ett torg i kolossalformat är även det värt ett besök.
Inte långt därifrån ligger Litteraturtemplet, som påminner starkt om historiska monument i Kina och grundades av kejsaren Ly Than Tong under 1000-talet för att hedra Konfucius och skriftlärda. Sirligt, vackert, pråligt och fascinerande på samma gång.
Nu är det förmodligen dags för en glass eller en fruktdrink vid något av de små kaféerna vid sjön Huan Kiem. En vacker röd träbro leder till ett tempel från 1300-talet på en liten holme i sjön och ett stenkast bort ligger den världsberömda vattendockteatern Thang Long. Skickliga dockspelare står dolda i midjedjupt vatten och ser till att dockorna, som föreställer allt från traditionella bönder till eldsprutande drakar, rör sig i takt till musiken som spelas av en orkester vid sidan om.

19 juni 2011

Floating in a river of tranquility


Jag fortsätter att drömma. Detta fantastiska ställe finns i Cambodia. 4 Rivers Floating Lodge.
Stillhet. Avkoppling. Keep on dreaming!






Sofitel Legend Metropole Hanoi




Beläget i hjärtat av Hanoi sedan 1901. Sofitel Legend Metropole Hanoi. 364 rum, en fransk restaurant; Le Besulieu, vietnamesiska specialiteter på Spices Garden och Angelina - italiensk restaurant och lounge. Pool, fitnness center och SPA (Le Spa du Metropole). Ett stenkast från vackra Hoan Kiem Lake.

Oavsett var du väljer att bo så är hotellet Metropole (15 Ngo Quyen) från 1901 värt ett besök. Hit reste Charlie Chaplin på bröllopsresa, här hade utrikeskorrespondenterna under Vietnamkriget sin bas, här har svenska ambassaden huserat och här serveras fortfarande en av Hanois bättre frukostbufféer. Bakom den vitputsade fasaden och de gröna fönsterluckorna döljer sig sannerligen en svunnen tid. Njut en drink i korgstolarna vid poolen på innergården, eller boka en svit så ingår en betjänt 24 timmar om dygnet.






11 juni 2011

Moo Kata (หมูกะทะ)


BBQ, som på thai kallas Moo Kata, (หมูกะทะ), vars stekgryta syns på bilden. Mycket gott och mycket trevligt att äta. Kött/fisk/fågel grillas på toppen, tillbehör som grönsaker och nudlar tillagas i buljongen runt om. Har testat detta i Cambodia, med blandat kött/fisk/fågel att grilla - däribland krokodil. Inte dumt alls! Men, man får inte ha bråttom. Det är en måltid som tar en stund.