29 okt. 2011

APSARA Authority



APSARA Authority hanterar templen i Angkor och dess omgivningar.
På deras sajt finns information om priser, tider och annat värt att veta inför ett besök i tempelområdet.

Information for visitors
Temples & Sites
History
Art
Glossary



27 okt. 2011

Måste köpa med hem!


Sriracha. En stark chilisås gjord på solmogna chilifrukter, vinäger, vitlök, socker och salt. Såsen är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. Mycket god.

19 okt. 2011

Hälsoråd


När det gäller mat och dryck finns det några generella riktlinjer som hjälper dig att förhindra magsjukdomar: Ät nylagad mat, skala all frukt och var försiktig med råa grönsaker och glass som säljs på gatan. Använd sunt förnuft i val av matställen, små lokala restauranger med stor ruljans är ofta bättre än flotta hotellrestauranger med få gäster. Drick enbart buteljerade eller kokta drycker. Undvik isbitar i dryck eftersom isen kan vara gjord av kranvatten. Tänk på att dricka rikligt med vätska när det är varmt.
Några goda råd för att radikalt minska risken för svårare magåkommor är att aldrig dricka annat än kokt eller buteljerad vätska, aldrig äta okokta grönsaker och undvika de fina restaurangernas frestande turistmenyer. Försök att undvika drag och luftkonditionering. Det är relativt lätt att dra på sig förkylningar p g a luftfuktigheten.

Mat & dryck i Vietnam




Vietnamesisk mat är mycket varierad. Landet  har upp till 500 traditionella rätter som består av allt från skaldjur och orm till läckra vegetariska rätter. Ris är grunden i en vietnamesisk måltid och serveras som tillbehör. Vietnam är känt för sina läckra havsrätter – bläckfisk, räkor, krabba, havskräftor etc.
Fisk är också en viktig ingrediens i det vietnamesiska köket, och kompletteras med ris och nudlar.

Vietnamesisk matlagning är varm, mild och aromatisk. Man hittar influenser från de kinesiska och franska köken, med kryddor och örter som citrongräs, koriander, chili och lime. 

Vietnams tre olika kökstraditioner

Köken skiljer sig åt i norra, centrala och södra Vietnam. Det sydvietnamesiska köket, med mycket färska örter och tropiska smaker är mycket aromatiskt och påminner om thailändska köket. I centrala delarna blir maten mer kryddstark, oftast används färsk chili, och också gärna räkpasta. I norr antar maten en smak av det kinesiska köket. Här används mycket marinerade grönsaker, torkad svamp, och färre färska grönsaker och örter. Svartpeppar ersätter ofta den färska chilin.
Smårätterna baseras ofta på köttfärs eller skaldjur, som serveras i rullade salladsblad eller som vårrullar i rispapper. Vårrullarna kan man doppa i en sås som är baserad på fisksås i kombination med chili och lime. Den pikanta fisksåsen nuoc mam är just baskryddan i många rätter. Den används i soppor, wok rätter, marinader och dippsåser. 
I Hanoi finns ett antal restauranger som rekommenderas lite extra.
  • Bun Bo Hue
    ligger i gamla stan på Pho Hang Dieu, nära Hang Da marknaden. Detta hål i väggen är specialiserat på risnudlar med stekt strimlad biff, jordnötter, grönsaker och en något sötaktig buljong. Den här maträtten är sagolik! Den ligger inklämd mellan en madrassaffär och en affär som säljer te. Kan vara svår att hitta men det är väl värt besväret.
  • Quan Com Pho, 29 Pho Lee Van Huu
    En favorit bland medelklassvietnameser som går ut och äter lunch. Utbudet är stort och maten utmärkt. Enligt mitt förmenande en av de absolut trevligaste restaurangerna i staden. Genuint ställe med fantastisk mat, bra service och massor med människor. Billigt, folkligt och festligt – en höjdare!
  • Mocca Café, Pho Nha Tho
    är en riktig klassiker där det är trevligt att sitta. Längs den lilla gatan Nha Tho finns det många trevliga restauranger av mer västerländskt snitt där man kan vila sig från alla intryck.
  • Dac Kim Bun Cha, Hoan Kiem District,1 Hang Manh St.
    Restaurangen serverar bara två rätter bun cha (grillade fläsk rullar med nudlar) med massor av sallad och färska kryddor, och vårrullar – stans bästa! En mycket god maträtt, rekommenderas!
  • Quan An Ngon, 18 Phan Boi Chau. En fantastisk restaurang med specialiteter från hela landet. Många vietnamesiska gäster. Gott och billigt!
Besök även:
  • Pho Bo Dac Biet, Pho Ly Quoc Su
    ett utmärkt ställe för en enkel måltid bestående av en nudelsoppa.
  • Cha Ca La Vong, 14 Pho Cha Ca
    Serverar en fiskrätt kallad Cha Ca, många Hanoibors favoriträtt. Njut speciellt av den fermenterade räksåsen som luktar och smakar som riktigt delikat surströmming.
  • Emperor, 18B Le Thanh Tong St.
    Tel: + 84 04/826-8801 eller 04/826-8802
    Vietnamesisk mat, levande musik. Dyrt men vackert.
  • Hoa Sua, Hoan Kiem District
    Hoa Sua är mer av ett humanitärt projekt än restaurang. Det är en restaurangskola för utsatta ungdomar som utbildas till restaurangpersonal och kockar. Maten, fransk och vietnamesisk, är bra och billig. Servicen en aning ojämn och missförstånd är inte ovanliga. Mycket trevlig miljö. 28A Pho Ha Hoi.


Kaffe 
I Vietnam serveras det utmärkt och billigt kaffe av olika sorter. Det vimlar av caféer av blandad kvalitet. Två absoluta höjdare:
  • Café Mai, Pho Nguyen Du,
    nära hörnet till en gata som heter Quang Trung. Deras ursprungliga och mycket mindre café ligger på Le Van Huu alldeles nära Pho Hue.
  • Längst upp på Hang Gai, nummer 9, ligger ett gammalt café. Det ligger innanför en liten antikaffär men det är bara att gå igenom så kommer man till caféet där man kan gå upp för flera trappor så sitter man ute med fantastisk utsikt över Hoan Kiem Lake.

Groovy map


Groovy map - tips på schyssta restauranger, shopping, nattklubbar och mycket mer. Allt tydligt utmärkt på kartan som fiffigt nog är gjord av plast. Uppdateras varje år.

Frukost


Svårslagen frukost!
Vet inte vilket som hamnar på förstaplats hos mig, en tallrik som ovan eller äggröra med bacon och kycklingkorv?

Frangipani


Vacker och väldoftande - frangipani.

Pratunam Market


Pratunam Market heter kläddistriktet i Bangkok och här hittas stans största och billigaste sortiment av klänningar, blusar, byxor, skor och annat som gör en titt i garderoben lite roligare.
Botanisera bland tusentals luftkonditionerade butiker utan att behöva köpslå om priset. Istället ges bra rabatt om det köps fler av samma vara.

Kläderna som säljs på MBK och många andra varuhus kommer härifrån. Kanske inte alltid senaste snitt men håller åtminstone H&M-kvalitet till priser långt under pärlorna i Ullareds fyndlåda.



18 okt. 2011

Ett semestermåste...


...är såklart club sandwichen! Ingen resa är komplett utan ett par sådana här.

Pennor och papper



Be-Trend tillgodoser lätt ett omättligt behov av pennor, helst tunna tuschpennor.
Dem har även ett komplett sortiment av block, mappar, roliga post-it-lappar, pennskrin, plastfickor i alla tänkbara färger och fina anteckningsblock.

Be-Trend hittas i Siam Paragon i Bangkok.


Behöver jag säga att jag tänker förära butiken med ett besök?! ;-)

Kan det vara huset till höger i bild?


Klicka för större bild.

Kan det vara huset vi skall bo i som skymtar till höger på bilden ovan? Hur som helst så kommer vi varje dag att få njuta av utsikten nedan. Sämre kan man ha det... ;-)

Utsikt över Woktum bay.

14 okt. 2011

Packningsinspiration


Hittade den här gamla bilden i datorn som jag sparat vid något tillfälle för att ha som just... inspiration för semesterpackning.

13 okt. 2011

Vikten av att ha en bra reseförsäkring

Det är nödvändigt att ha en bra reseförsäkring innan man reser till Thailand. De bättre sjukhusen tar inte ens emot allvarligt skadade eller insjuknade personer utan förhandsbetalning eller täckande försäkring. Vid olycksfall ska du, eller medresenär, genast kontakta ditt försäkringsbolag som kan ge sjukhusen en garanti om att vården täcks av försäkringen. Vården inleds ofta inte förrän sjukhuset fått en försäkran från försäkringsbolaget eller en förhandsbetalning.

Koh Phangan



Ser inte så tokigt ut tycker jag. Kul att komma till en ö jag inte varit på innan.

12 okt. 2011

Mae Khlong Railway Ride


Det här tål att tänkas på. Hade gärna åkt denna tur, men vi kan ha lite kort om tid i Bangkok för att hinna med alla "skulle vilja" och "måsten"...

History of Siam Square


Här vid Siam Square kommer vi bo när vi avslutar resan i Bangkok. Hotellet kan skymtas en bit in i filmen. Men Siam Square har inte alltid varit den livliga plats det är idag...

11 okt. 2011

Julpynt


Även om vi inte får någon snö på jul och nyår i år, så kommer vi inte att behöva sakna julpynt!
Trots att färre än 4% av thailändarna är kristna, behöver det thailändska folket i stort inte mycket till ursäkt för att fira något, ställa till med festligheter och sätta upp lite kitchiga dekorationer.







Fotogenique



Vet inte vad det är med Hoi An som trollbinder mig så, men stället är helt magiskt.

Kulörta lyktor


Kommer att ha blåsor på avtryckarfingret... ;-) Så mycket fantastiska motiv som väntar.

Nimh Binh - bilder







3 okt. 2011

Historien om Thailand

Historien om Thailand

För den som är intresserad är följande sajt en gedigen sammanställning, på svenska, av Thailands historia: Historien om Thailand. Även nutidshitoria och dagsläge gås igenom. Mycket bra.

Old Bangkok

Sagan om änglarnas stad






Omgivet av risfält och fruktodlingar, just där Chao Praya-floden kröker sig, låg i mitten av 1700-talet en liten by som hette Bang Makok. I byn bodde fiskare, men också kinesiska handelsmän som gjorde affärer med de många båtarna som passerade Bang Makok på sin färd upp längs floden till huvudstaden Ayutthaya.


Ayutthaya var en stor och mäktig stad,som de båda grannländerna Burma och Laos drömde om att erövra. Thailand hadekrigat mot länderna i många år och lyckats försvara sin huvudstad, men en dag,år 1767, var det någon som öppnade portarna in till staden. Den burmesiska arménvällde in. Snart låg staden i ruiner och huvudstaden flyttades till Thonburivis Chao Praya-flodens strand.

Thong Duang, aka Rama I

Några år senare tog en officer somhette Thong Duang makten i Thailand. Thong oroade sig för att burmeserna skullegå till attack igen och bestämde sig därför för att flytta huvudstaden ännu engång. Officerens blick föll nu på Bang Makok, den lilla byn på andrasidanfloden.

Thong Duan, även känd som Chao PrayaChakri, föddes år 1737 och dog 1809. Thon var militär och en hjälte sedan hanrövat tillbaka den mycket värdefulla smaragdbuddhan som Laos hade stulit frånThailand på 1500-talet.

Smaragdbuddhan

År 1782 kröntes Thong till Thailands konung.Han blev den första kungen i Chakri-släkten och tog namnet Rama I.

Rama I började snart smida planer försin nya huvudstad. Han ville göra Bangkok lika stor och mäktig som Ayutthaya engång varit. Genom att gräva kanaler skapade han en konstgjord ö, Ratanakosin,som betyder smaragdbuddhans viloplats. Här lät han uppföra palatset, Grand Palace,och det kungliga templet, Wat Phra Kaew. Än idag kan du se smaragdbuddhan,landets heligaste skatt, i templet.

Grand Palace

Morgon på Chao Praya 

Charoen Krung Rd.

Bangkok in the 50's


Chao Praya flyter genom Bangkok

Bankok idag...