3 okt. 2011

Sagan om änglarnas stad






Omgivet av risfält och fruktodlingar, just där Chao Praya-floden kröker sig, låg i mitten av 1700-talet en liten by som hette Bang Makok. I byn bodde fiskare, men också kinesiska handelsmän som gjorde affärer med de många båtarna som passerade Bang Makok på sin färd upp längs floden till huvudstaden Ayutthaya.


Ayutthaya var en stor och mäktig stad,som de båda grannländerna Burma och Laos drömde om att erövra. Thailand hadekrigat mot länderna i många år och lyckats försvara sin huvudstad, men en dag,år 1767, var det någon som öppnade portarna in till staden. Den burmesiska arménvällde in. Snart låg staden i ruiner och huvudstaden flyttades till Thonburivis Chao Praya-flodens strand.

Thong Duang, aka Rama I

Några år senare tog en officer somhette Thong Duang makten i Thailand. Thong oroade sig för att burmeserna skullegå till attack igen och bestämde sig därför för att flytta huvudstaden ännu engång. Officerens blick föll nu på Bang Makok, den lilla byn på andrasidanfloden.

Thong Duan, även känd som Chao PrayaChakri, föddes år 1737 och dog 1809. Thon var militär och en hjälte sedan hanrövat tillbaka den mycket värdefulla smaragdbuddhan som Laos hade stulit frånThailand på 1500-talet.

Smaragdbuddhan

År 1782 kröntes Thong till Thailands konung.Han blev den första kungen i Chakri-släkten och tog namnet Rama I.

Rama I började snart smida planer försin nya huvudstad. Han ville göra Bangkok lika stor och mäktig som Ayutthaya engång varit. Genom att gräva kanaler skapade han en konstgjord ö, Ratanakosin,som betyder smaragdbuddhans viloplats. Här lät han uppföra palatset, Grand Palace,och det kungliga templet, Wat Phra Kaew. Än idag kan du se smaragdbuddhan,landets heligaste skatt, i templet.

Grand Palace

Morgon på Chao Praya 

Charoen Krung Rd.

Bangkok in the 50's


Chao Praya flyter genom Bangkok

Bankok idag...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar